Příběh žita

9 čvc 2020

Kvasy a zápary
Produkty
Výživa

Rye bread has a unique position across the world. While it remains a loved staple in some regions like the Nordics, it is still relatively unknown in others. Cherished for its longer shelf life, fiber-packed properties and more, rye bread offers new opportunities to bakers. Learn about the benefits it can bring to your customers' health and lifestyles – as gut-supporting baked goods grow in demand.

Why is rye bread popular in northern Europe?

V některých oblastech ho téměř neznají, jinde je to základní surovina pro výrobu chleba. Jak je to možné?

Žitné chleby

Žitný chléb patří k nejoceňovanějším chlebům v zemích severní Evropy. Vezměme si například Dánsko. Technický poradce Puratos, Rene Nielsen, zmiňuje, že některým dánským lidem se jejich žitný chléb tak líbí, že si ho vezmou s sebou na cestu do zahraničí. Stejně tak před staletími postupovali Vikingové i při vyplutí. Zásoby uzených ryb a žitných chlebů poskytlo Vikingům dlouhodobý přísun potravy na jejich cestách.

Odolné chladnému klimatu

Zdravé a chutné

Dnes po celém světě objevují lidé výhody žitného chleba. Například žito má vysoký obsah vlákniny. Tato vláknina v žitném chlebu je velmi zdraví prospěšná pro trávení a může pomoci předcházet zácpě. Ať už je to kvůli jeho skvělé chuti nebo zdraví; žitný chléb je chléb vytvořený k dokonalosti, který ocení každý.

Samé přednosti

Dobrý žitný chléb má výraznou, komplexní chuť. Kvas dodává mírně kyselou, ovocnou a sladovou chuť, díky čemuž je chléb extra bohatý. Kyselost pocházející z kvasu pomáhá omezit rozpad škrobu a činí těsto pružnějším. Žitný chléb tak dokáže lépe zadržovat oxid uhličitý. Kvas navíc zjednodušuje krájení chleba.

What are the varieties of rye bread?

Žito odolává chladnému podnebí lépe než jiné obilniny. Není proto divu, že většina žita se pěstuje v severní Evropě. Předtím, než moderní přeprava zpřístupnila pšenici na celém světě, byla žito často jedinou možností při pečení chleba. Proto si po staletí severoevropští pekaři osvojili dovednosti výroby vynikajícího žitného chleba. Například zjistili, že žitný chléb vyžaduje při pečení hodně páry. Na Islandu proto začali chleba péct je pod zemí pomocí páry z přírodních geotermálních pramenů. Byly taky objeveny výhody používání kvalitních kvasů při přípravě žitného chleba.

What are the health benefits of rye bread?

Rye is appreciated for its high fiber content, which supports digestion and helps prevent constipation. It’s also lower in gluten and loaded with B vitamins, providing more nutritional value than standard white and wheat breads. But its nutritional benefits are not all.

Research from Sweden’s Lund University notes it aids in managing appetite and blood sugar. Studies found that rye breads, especially those with whole grain and sourdough, significantly reduced hunger and helped maintain stable blood sugar levels. In fact, participants felt fuller longer after eating rye bread than after consuming wheat, making rye a potential ally in managing both weight and blood sugar – a growing consumer concern you can address by offering this bread variety.

Longer shelf life reduces waste for bakeries or bakery chains

Produkty pro Vaše žitné výrobky

Ve společnosti Puratos nabízíme širokou škálu žitných kvasů a směsí žitných zrn, jako je Softgrain Sprouted Rye nebo Sproutgrain Rye In Syrup, což vám umožní zahrnout výhody žita do mnoha Vašich výrobků po celý rok.

Sapore Othello je příkladem vynikajícího kvasu, který pomáhá zlepšit žitný chléb. Tento sypký neaktivní kvas dádává chlebu praženou chuť a jeho vznik byl inspirován tradičním způsobem pečení chleba v Dánsku. Fermented Rye Malt BIO je zase fermentovaný žitný slad, který dá Vašemu pečivu  úžasnou tmavou barvu naprosto přírodním způsobem.

Prozkoumejte také naše stránky věnované dalším směsím celých zrn Softgrain a kvasům Sapore.

How can rye bread add value to your product lineup?

With an extended shelf life and high nutritional value, it meets growing consumer demand for fiber-rich, nutritious options – and contributes to sustainability goals. By offering rye, you provide a wholesome, distinct choice that adds variety and aligns with health-focused trends.

What ingredients can elevate your rye bread selection?

Are you thinking about offering rye bread at your bakery business? Puratos can support you on this journey.

Did you know that Puratos is working on expanding our range with more products, including rye sourdough, which is made from ingredients sourced through regenerative agricultural practices? Learn more about it here