Příběh žita

9 čvc 2020

Kvasy a zápary
Produkty
Výživa

V některých oblastech ho téměř neznají, jinde je to základní surovina pro výrobu chleba. Jak je to možné?

Žitné chleby

Žitný chléb patří k nejoceňovanějším chlebům v zemích severní Evropy. Vezměme si například Dánsko. Technický poradce Puratos, Rene Nielsen, zmiňuje, že některým dánským lidem se jejich žitný chléb tak líbí, že si ho vezmou s sebou na cestu do zahraničí. Stejně tak před staletími postupovali Vikingové i při vyplutí. Zásoby uzených ryb a žitných chlebů poskytlo Vikingům dlouhodobý přísun potravy na jejich cestách.

Odolné chladnému klimatu

Žito odolává chladnému podnebí lépe než jiné obilniny. Není proto divu, že většina žita se pěstuje v severní Evropě. Předtím, než moderní přeprava zpřístupnila pšenici na celém světě, byla žito často jedinou možností při pečení chleba. Proto si po staletí severoevropští pekaři osvojili dovednosti výroby vynikajícího žitného chleba. Například zjistili, že žitný chléb vyžaduje při pečení hodně páry. Na Islandu proto začali chleba péct je pod zemí pomocí páry z přírodních geotermálních pramenů. Byly taky objeveny výhody používání kvalitních kvasů při přípravě žitného chleba.

Zdravé a chutné

Dnes po celém světě objevují lidé výhody žitného chleba. Například žito má vysoký obsah vlákniny. Tato vláknina v žitném chlebu je velmi zdraví prospěšná pro trávení a může pomoci předcházet zácpě. Ať už je to kvůli jeho skvělé chuti nebo zdraví; žitný chléb je chléb vytvořený k dokonalosti, který ocení každý.

Samé přednosti

Dobrý žitný chléb má výraznou, komplexní chuť. Kvas dodává mírně kyselou, ovocnou a sladovou chuť, díky čemuž je chléb extra bohatý. Kyselost pocházející z kvasu pomáhá omezit rozpad škrobu a činí těsto pružnějším. Žitný chléb tak dokáže lépe zadržovat oxid uhličitý. Kvas navíc zjednodušuje krájení chleba.

Produkty pro Vaše žitné výrobky

Ve společnosti Puratos nabízíme širokou škálu žitných kvasů a směsí žitných zrn, jako je Softgrain Sprouted Rye nebo Sproutgrain Rye In Syrup, což vám umožní zahrnout výhody žita do mnoha Vašich výrobků po celý rok.

Sapore Othello je příkladem vynikajícího kvasu, který pomáhá zlepšit žitný chléb. Tento sypký neaktivní kvas dádává chlebu praženou chuť a jeho vznik byl inspirován tradičním způsobem pečení chleba v Dánsku. Fermented Rye Malt BIO je zase fermentovaný žitný slad, který dá Vašemu pečivu  úžasnou tmavou barvu naprosto přírodním způsobem.

Prozkoumejte také naše stránky věnované dalším směsím celých zrn Softgrain a kvasům Sapore.