Program "Mise na Mars"

Program "Mise na Mars"

No one can ignore the urgent need to reduce our global environmental footprint. Climate change, intensive food production, harmful emissions are just a few of the many challenges to tackle. The awareness also grows within our company, with our customers and with the consumers.

Grow wheat with less water

 
With less rain and more drought, the usage of water is under pressure. With our hermetically closed system and vertical agriculture, we believe we’ll be able to grow wheat with only a fraction of the water usually required. This technology could also be used in densely populated areas of Earth where farmland is not always available or in regions with extreme temperatures.
Wheat

10x more efficient

Lower use of nitrogen and fertilizers

 
Today, farmers apply nutrients on their fields in the form of fertilizers, which provide crops with the nitrogen and phosphorus they need. However, when nitrogen and phosphorus are not fully utilized by the growing plants, they can be lost from the fields and negatively impact air and water quality. We believe we can be 10 times more efficient and lower the use of nitrogen and other fertilizers.

5-6x in the same spot

Faster harvest times and higher yield

 
In the SpaceBakery we will be able to investigate and optimize the growing conditions of plants. This could lead to a faster harvest, higher yield and a more qualitative crop with more efficient use of nutrients and no losses due to insects or plant pathogens.

Pollination via nano drones

 
Wheat reproduces itself with only the help of wind, which is easy to simulate in a closed environment. But the wavelength of the light in the containers makes it impossible for bees to see colours and find the pollen in the flowering crops. Therefore we’ll look into the usage of nano drones for pollination. We sure hope bees will never become extinct as this might mean the end of humanity, but maybe nano drone technology could help our bees survive in the future.

Optimize energy use

 
To use energy in the most efficient way possible, we’ll investigate the potential of baking bread through microwave technology and ohmic heating. We’ll explore how to re-use the by-products we create like straw, chaff and the bran, to eliminate waste and contribute to a circular economy with a continual use of resources.

At Puratos, we truly believe that successful collaborations can fuel the growth of “Mission to Mars” Program and bring extraordinary benefits to Earth. Join us in our commitment towards a better and healthier planet. 

Nikdo nemůže ignorovat naléhavou potřebu snížit naši globální ekologickou stopu. Klimatické změny, intenzivní produkce potravin, škodlivé emise – abychom jmenovali alespoň některé – roste také povědomí o vlivu naší společnosti, našich zákazníků a dokonce i spotřebitelů na to vše.

To je důvod, proč se Puratos pustil do ambiciózního programu „Mise na Mars“, ve kterém si představujeme budoucí kolonisty na Marsu, kteří mají přístup ke zdravým a výživným pekařským výrobkům. Zahrnuje vytvoření špičkového výzkumného programu a FoodTech centra PuraDome využívající nejdrsnější podmínky planety Mars jako naši mimořádnou inspiraci.

Věříme, že naše objevy během tohoto experimentu povedou k úžasným, inovativním aplikacím a pomohou nám i v budoucnu poskytovat zdravé, výživné a chutné potraviny pro život na Zemi. Prostřednictvím převratné vědy a nových technologií pomůžeme našim zákazníkům růst jejich podnikání udržitelnějším způsobem tím, že budeme mít celkově pozitivní dopad na celý výrobní řetězec pekařských, cukrářských a čokoládových výrobků.

This is why Puratos took off on the ambitious “Mission to Mars” Program, in which we imagine future settlers on Mars having access to healthy, nutritious bakery products. It involves setting up a cutting-edge research program and FoodTech Centre, PuraDome, using the harshest conditions of planet Mars as our extraordinary inspiration.

We believe that our discoveries during this experiment will lead to amazing, innovative applications and will help us to continue to provide healthy, nutritious and tasty foods for life on Earth in the future. Through disruptive science and new technologies we will help our customers grow their business in a more sustainable way, by having an overall positive impact on the entire production chain of bread, cake and chocolate.

Špičkový a převratný výzkumný program prezentovaný v PuraDome

Aby se spojily různé oblasti znalostí a odbornosti, bylo s několika partnery vytvořeno konsorcium SpaceBakery. Má celkové financování přes 6,3 milionu eur, včetně dotace 4,5 milionu eur od vlámské vlády. Konsorcium zkoumá, jak dále zlepšit ekologickou stopu pěstování pšenice a efektivní využití energie k výrobě chleba dnes, a také zítra v náročnějších prostředích, a přitom nikdy nedělat kompromisy v oblasti nutričních, zdravých a chutných potravin.

Prostředí Marsu, naše inspirace, je velmi odlišné od toho našeho. Žádný kyslík, vysoké koncentrace oxidu uhličitého, průměrná denní teplota -60 °C a prašné bouře nejsou ty správné podmínky pro pěstování plodin nebo pečení chleba. Zkoumáme tedy, jak efektivně pěstovat obilí v hermeticky uzavřených a plně kontrolovaných prostředích. V praxi náš výzkum probíhá ve čtyřech spojených kontejnerech umístěných v PuraDome, ve kterých lze přizpůsobit klima tak, aby bylo vhodné pro růst plodin, s optimálním využitím zdrojů. Zde je přehled toho, co se děje v jednotlivých kontejnerech:

  • Výzkumníci vstupují do uzavřeného prostředí přes vstupní "čistou místnost" a převlékají se do speciálního oblečení, aby se minimalizovala kontaminace zvenčí.
  • Na "vertikální farmě" roste pšenice na regálech.
  • V "pekárně Mars" se pšenice zpracovává na mouku. Těsto kyne přirozeným kvašením a chléb se peče a hodnotí.
  • Ve čtvrtém kontejneru (brzy přibude) se budou pěstovat další rostliny, které by mohly být obsaženy v chlebu a které jsou nutričně komplementární k pšenici.

Přinášení výhod na Zemi

Pěstování pšenice s menším množstvím vody

S menším množstvím dešťů a větším suchem je spotřeba vody pod tlakem. S naším hermeticky uzavřeným systémem a vertikálním zemědělstvím věříme, že budeme schopni vypěstovat pšenici pouze se zlomkem obvykle požadované vody. Tato technologie by mohla být také použita v hustě obydlených oblastech Země, kde není vždy k dispozici zemědělská půda, nebo v oblastech s extrémními teplotami.

Nižší spotřeba dusíku a hnojiv (10x účinnější)

Zemědělci dnes na svých polích aplikují živiny ve formě hnojiv, která dodávají plodinám potřebný dusík a fosfor. Pokud však nejsou dusík a fosfor rostoucími rostlinami plně využity, mohou se z polí ztrácet a negativně ovlivnit kvalitu ovzduší a vody. Věříme, že můžeme být 10x efektivnější a snížit spotřebu dusíku a dalších hnojiv.

Rychlejší časy sklizně a vyšší výnos (5-6x na stejném místě)

Ve vesmírné pekárně budeme schopni zkoumat a optimalizovat podmínky růstu rostlin. To by mohlo vést k rychlejší sklizni, vyššímu výnosu a kvalitnější plodině s efektivnějším využitím živin a bez ztrát způsobených hmyzem nebo rostlinnými patogeny.

Testování nově vznikajících plodin

Aby byl chléb výživnější a rozmanitější, prozkoumáme možnosti nových, nově vznikajících plodin. Více znalostí o těchto rostlinách, které mohou růst v extrémních podmínkách, by mohlo pomoci zlepšit chléb vyrobený z místních plodin v Africe a dalších regionech.

Opylování pomocí nano dronů

Pšenice se sama reprodukuje pouze pomocí větru, což je snadné nasimulovat v uzavřeném prostředí. Ale vlnová délka světla v kontejnerech znemožňuje včelám vidět barvy a najít pyl v kvetoucích plodinách. Proto se podíváme na využití nano dronů k opylování. Jsme si jisti, že včely nikdy nevyhynou, protože by to mohlo znamenat konec lidstva, ale možná by technologie nano dronů mohla pomoci našim včelám přežít v budoucnu.

Optimalizace spotřeby energie

Abychom využili energii co nejefektivnějším způsobem, prozkoumáme potenciál pečení chleba pomocí mikrovlnné technologie a ohmického ohřevu. Prozkoumáme, jak znovu využít vedlejší produkty, které vytváříme, jako je sláma, plevy a otruby, abychom eliminovali odpad a přispěli k oběhovému hospodářství s neustálým využíváním zdrojů.

Ve společnosti Puratos skutečně věříme, že úspěšná spolupráce může podpořit růst programu „Mise na Mars“ a přinést Zemi mimořádné výhody. Připojte se k našemu závazku k lepší a zdravější planetě.

Zdraví a pohoda

Náš koncept "Zdraví a pohoda" se skládá z 10 stavebních bloků. Zatímco oblast "zdraví" je vědecky podložena, "pohoda" souvisí se subjektivním vnímáním spotřebitelů v oblasti toho, jaké vlastnosti potravin jsou pro lidské tělo prospěšnější.

Lepší planeta

My v Puratos víme, jak důležité je dobře se starat o naši planetu. Redukujeme, znovu používáme a recyklujeme co nejvíce můžeme a zavázali jsme se, že pomůžeme zachovat naše lesy a biologickou rozmanitost. Navíc je naším cílem zodpovědné získávání všech našich ingrediencí a zajištění minimálního dopadu na planetu Zemi.