No one can ignore the urgent need to reduce our global environmental footprint. Climate change, intensive food production, harmful emissions are just a few of the many challenges to tackle. The awareness also grows within our company, with our customers and with the consumers.
At Puratos, we truly believe that successful collaborations can fuel the growth of “Mission to Mars” Program and bring extraordinary benefits to Earth. Join us in our commitment towards a better and healthier planet.
Nikdo nemůže ignorovat naléhavou potřebu snížit naši globální ekologickou stopu. Klimatické změny, intenzivní produkce potravin, škodlivé emise – abychom jmenovali alespoň některé – roste také povědomí o vlivu naší společnosti, našich zákazníků a dokonce i spotřebitelů na to vše.
To je důvod, proč se Puratos pustil do ambiciózního programu „Mise na Mars“, ve kterém si představujeme budoucí kolonisty na Marsu, kteří mají přístup ke zdravým a výživným pekařským výrobkům. Zahrnuje vytvoření špičkového výzkumného programu a FoodTech centra PuraDome využívající nejdrsnější podmínky planety Mars jako naši mimořádnou inspiraci.
Věříme, že naše objevy během tohoto experimentu povedou k úžasným, inovativním aplikacím a pomohou nám i v budoucnu poskytovat zdravé, výživné a chutné potraviny pro život na Zemi. Prostřednictvím převratné vědy a nových technologií pomůžeme našim zákazníkům růst jejich podnikání udržitelnějším způsobem tím, že budeme mít celkově pozitivní dopad na celý výrobní řetězec pekařských, cukrářských a čokoládových výrobků.
This is why Puratos took off on the ambitious “Mission to Mars” Program, in which we imagine future settlers on Mars having access to healthy, nutritious bakery products. It involves setting up a cutting-edge research program and FoodTech Centre, PuraDome, using the harshest conditions of planet Mars as our extraordinary inspiration.
We believe that our discoveries during this experiment will lead to amazing, innovative applications and will help us to continue to provide healthy, nutritious and tasty foods for life on Earth in the future. Through disruptive science and new technologies we will help our customers grow their business in a more sustainable way, by having an overall positive impact on the entire production chain of bread, cake and chocolate.
Aby se spojily různé oblasti znalostí a odbornosti, bylo s několika partnery vytvořeno konsorcium SpaceBakery. Má celkové financování přes 6,3 milionu eur, včetně dotace 4,5 milionu eur od vlámské vlády. Konsorcium zkoumá, jak dále zlepšit ekologickou stopu pěstování pšenice a efektivní využití energie k výrobě chleba dnes, a také zítra v náročnějších prostředích, a přitom nikdy nedělat kompromisy v oblasti nutričních, zdravých a chutných potravin.
Prostředí Marsu, naše inspirace, je velmi odlišné od toho našeho. Žádný kyslík, vysoké koncentrace oxidu uhličitého, průměrná denní teplota -60 °C a prašné bouře nejsou ty správné podmínky pro pěstování plodin nebo pečení chleba. Zkoumáme tedy, jak efektivně pěstovat obilí v hermeticky uzavřených a plně kontrolovaných prostředích. V praxi náš výzkum probíhá ve čtyřech spojených kontejnerech umístěných v PuraDome, ve kterých lze přizpůsobit klima tak, aby bylo vhodné pro růst plodin, s optimálním využitím zdrojů. Zde je přehled toho, co se děje v jednotlivých kontejnerech:
Pěstování pšenice s menším množstvím vody
S menším množstvím dešťů a větším suchem je spotřeba vody pod tlakem. S naším hermeticky uzavřeným systémem a vertikálním zemědělstvím věříme, že budeme schopni vypěstovat pšenici pouze se zlomkem obvykle požadované vody. Tato technologie by mohla být také použita v hustě obydlených oblastech Země, kde není vždy k dispozici zemědělská půda, nebo v oblastech s extrémními teplotami.
Nižší spotřeba dusíku a hnojiv (10x účinnější)
Zemědělci dnes na svých polích aplikují živiny ve formě hnojiv, která dodávají plodinám potřebný dusík a fosfor. Pokud však nejsou dusík a fosfor rostoucími rostlinami plně využity, mohou se z polí ztrácet a negativně ovlivnit kvalitu ovzduší a vody. Věříme, že můžeme být 10x efektivnější a snížit spotřebu dusíku a dalších hnojiv.
Rychlejší časy sklizně a vyšší výnos (5-6x na stejném místě)
Ve vesmírné pekárně budeme schopni zkoumat a optimalizovat podmínky růstu rostlin. To by mohlo vést k rychlejší sklizni, vyššímu výnosu a kvalitnější plodině s efektivnějším využitím živin a bez ztrát způsobených hmyzem nebo rostlinnými patogeny.
Testování nově vznikajících plodin
Aby byl chléb výživnější a rozmanitější, prozkoumáme možnosti nových, nově vznikajících plodin. Více znalostí o těchto rostlinách, které mohou růst v extrémních podmínkách, by mohlo pomoci zlepšit chléb vyrobený z místních plodin v Africe a dalších regionech.
Opylování pomocí nano dronů
Pšenice se sama reprodukuje pouze pomocí větru, což je snadné nasimulovat v uzavřeném prostředí. Ale vlnová délka světla v kontejnerech znemožňuje včelám vidět barvy a najít pyl v kvetoucích plodinách. Proto se podíváme na využití nano dronů k opylování. Jsme si jisti, že včely nikdy nevyhynou, protože by to mohlo znamenat konec lidstva, ale možná by technologie nano dronů mohla pomoci našim včelám přežít v budoucnu.
Optimalizace spotřeby energie
Abychom využili energii co nejefektivnějším způsobem, prozkoumáme potenciál pečení chleba pomocí mikrovlnné technologie a ohmického ohřevu. Prozkoumáme, jak znovu využít vedlejší produkty, které vytváříme, jako je sláma, plevy a otruby, abychom eliminovali odpad a přispěli k oběhovému hospodářství s neustálým využíváním zdrojů.
Náš koncept "Zdraví a pohoda" se skládá z 10 stavebních bloků. Zatímco oblast "zdraví" je vědecky podložena, "pohoda" souvisí se subjektivním vnímáním spotřebitelů v oblasti toho, jaké vlastnosti potravin jsou pro lidské tělo prospěšnější.
My v Puratos víme, jak důležité je dobře se starat o naši planetu. Redukujeme, znovu používáme a recyklujeme co nejvíce můžeme a zavázali jsme se, že pomůžeme zachovat naše lesy a biologickou rozmanitost. Navíc je naším cílem zodpovědné získávání všech našich ingrediencí a zajištění minimálního dopadu na planetu Zemi.