Zdravější výživa s celozrnným pečivem

2 čvc 2024

Víte, že v mnoha zemích pouze 10 % (nebo i méně) jedinců dosáhne doporučené úrovně příjmu vlákniny?[1] To poukazuje na významný nedostatek, který je třeba řešit! Naštěstí poptávka spotřebitelů po výrobcích bohatých na vlákninu nadále roste a to právě kvůli jejich  zdravotním benefitům. Většina zákazníků uznává pozitivní vliv vlákniny na trávení.[2] Je tedy ideální čas využít této příležitosti a nabídnout pekařské výrobky bohaté na vlákninu, které jsou čím dál tím žádanější!

Celozrnné pečivo slouží jako vynikající prostředek ke zvýšení konzumace vlákniny. Ale co je vlastně celozrnné pečivo?

Tento název mají díky tomu, že obsahují všechny tři jedlé části zrna – otruby, klíčky a vnitřní živné pletivo – všechny tyto části jsou přítomny ve stejném poměru jako při pěstování obilniny. To je zcela odlišné od zpracovaných zrn nebo mouky, které uchovávají pouze vnitřní živné pletivo. Zkrátka – konzumací celých zrn využíváme všechny jejich části a s nimi spojené výhody a benefity.[3]

  • Klíček: Zárodek zrna – nabitý živinami a potenciálem pro růst.
  • Otruby: Jedlé vícevrstvé jádro, které chrání semeno, obsahuje vlákninu a vitamíny B.
  • Živné pletivo: Největší část zrna – škrobová a na živiny bohatá část zrna, určená pro výživu embrya obilniny.

Přidáním celých zrn můžete zvýšit obsah vlákniny pečiva a nabídnout svým zákazníkům chutný způsob jak překonat nedostatek vlákniny.

Jak Vám můžeme pomoci efektivně využít rostoucího zájmu o celozrnné pečivo?

Vyzkoušejte výrobky z naší široké nabídky ingrediencí, které Vám umožní do Vašich chlebů přidávat celá zrna a zároveň zachovat jejich čerstvost a skvělou chuť. Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, abychom zajistili, že jsou měkká, šťavnatá a dobře stravitelná, která přináší fantastickou chuť a unikátní aroma. Zaručujeme také, že střída zůstane čerstvá a vláčná, zatímco kůrka zůstane křupavá, což Vám umožní nabízet ty nejkvalitnější produkty.

Naše produktové řady SOFTGRAINSPROUTGRAIN a široká nabídka posypů, jako například směs SVIJANSKÁ CIHLA se pro tento účel dokonale hodí!

Zdroje:

[1] Great Britain (worldbakers.com), France (nutraingredients.com), Slovenia (ncbi.com), USA (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)

[2] Puratos Taste Tomorrow 2023

[3] N. De Brier, E. Lemmens, A. Moroni, P. Heirbaut, and J. Pagand, Impact of Cereal Seed Sprouting on its Nutritional and Technological Proper ties: A Critical Review.