Cukr není jen o sladké chuti

23 zář 2020

Výživa
Výzkum a vývoj

Naplnit poptávku spotřebitelů po snižování množství cukru v potravinách může být pro pekaře a cukráře náročným úkolem. Zatímco výzkum jasně ukazuje, že spotřebitelé stále více zkoumají obsah cukru v potravinách, pekaři a cukráři nechtějí dělat kompromisy v chuti. A protože cukr plní v cukrářských a pekařských výrobcích více funkcí, nejde jen o samotné snížení množství cukru. Cukr není jen o sladké chuti!

Zdroj energie

Cukr je v dnešní době velkým strašákem, což ale neznamená, že je nutně vždy špatný. Z hlediska výživy jsou cukry jednoduché sacharidy, které tělo snadno vstřebává a poskytují okamžitý zdroj energie. Pokud se však spotřebuje příliš mnoho cukru ve srovnání s vynaloženým množstvím energie, ukládá se v těle jako tuk a může vést ke zvýšenému riziku onemocnění. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto stanovila doporučené limity spotřeby cukru. Pro pekaře a cukráře to může být výzva.

Cukr a jeho mnoho funkcí

Cukr je důležitý v cukrářských a a sladkých pekařských výrobcích. Nejen proto, že dává lahodnou chuť, kterou spotřebitelé očekávají, ale také proto, že plní další funkce při jejich přípravě. Cukr pomáhá zachovat vlhkost a svěžest a dodává nádherně zlatou kůrku. Ovocným a krémovým náplním cukr dává lepší strukturu a pocit v ústech a přispívá k jejich delší trvanlivosti. A v čokoládě je to kromě textury a pocitu v ústech také objemový efekt.

Inovativní řešení pro snížení obsahu cukru

Než začneme snižovat množství cukru ve výrobcích, musíme pečlivě zvážit, jak jeho účinky kompenzovat zvolením jiného přístupu nebo ingredience. A přesně to jsme v Puratos udělali. Vyvinuli jsme novou řadu cukrářských výrobků se sníženým obsahem cukru, které zprostředkují spotřebitelům vysoký standard v chuti a zároveň odpovídají novým doporučením WHO pro spotřebu cukru. Sortiment zahrnuje ovocné náplně, rostlinné šlehačky a čokoládu.