3 čvc 2025
Podívejte se na jednoho z nejzajímavějších členů naší Knihovny kvasů - kvas Vitus.
Kvásek s duší | Kvásek číslo 101
Mezi stovkami kvásků uložených v naší jedinečné Knihovně, která je součástí Puratos Sourdough Institute v belgickém St. Vith, se podíváme na opravdu jedinečný kousek, který si získal srdce pekařů, umělců i spisovatelů - Vitus.
S komplexním chuťovým profilem, v němž se spojují tóny hroznů a medu s jemnou kyselostí, je Vitus založený na kultuře přirozené fermentace a lokální tradici.
Ale to, co dělá Vitus opravdu výjimečným, není jen jeho chuť. Je to i jeho cesta a historie.
Příběh kvásku Vitus začal v roce 2017, kdy německá novinářka a nadšenkyně do kvásku Martina Goernemann přivezla svůj oslabený kvásek do naší Knihovny kvasů s prosbou o pomoc. Karl De Smedt, známý jako „kváskový knihovník“, se stal jejím „osobním trenérem“ a pomáhal jí naučit se, jak kulturu oživit a pečovat o ni.
Společně kvásek znovu přivedli k životu. Martina se pak vydala na dlouhou cestu – s obnoveným kváskem v chladicí tašce z blešího trhu cestovala napříč Německem, Nizozemskem, Belgií, Velkou Británií, Švédskem a Spojenými státy.
Během této cesty dostal kvásek jméno Vitus – jméno, které se stalo symbolem odolnosti, tvořivosti a kouzla fermentace.
Toto dobrodružství bylo krásně zachyceno v Martinině knize:
Sourdough: Four Days to Happiness (Kvásková cesta ke štěstí za čtyři dny).
Jedna z nejzajímavějších kapitol Vitusovy cesty se odehrála v Nobleboro, ve státě Maine, kde se Martina setkala s uznávaným malířem Johnem Whalleym. Ten byl inspirován krásou a symbolikou kvásku natolik, že vytvořil pravděpodobně první a doposud jediný obraz v dějinách věnovaný kvásku.
Obraz nese název „Chléb života“ (Bread of Life) a zobrazuje Vitus obklopený čerstvě upečeným chlebem, starou biblí a dřevěným soudkem. Whalley použil tradiční vlámskou techniku vaječné tempery, čímž vzdal hold kvásku způsobem stejně nadčasovým a tradičním, jako je kvásek samotný.
Dokonce i upekl bochník s použitím kvásku Vitus – ze špaldové mouky, medu, piva a javorového sirupu ze své zahrady a tím jedinečně propojil umění a fermentaci.
Podle svého chuťového profilu nabízí Vitus:
Středně sladkou a mírně nakyslou chuť
Náznaky hroznů, medu a ovoce ve vůni
Tóny fermentace, obilovin a jemné mléčné kyselosti
Díky tomu je všestranný pro různé druhy chleba, zejména tam, kde jemná kyselost a komplexní aroma pozvednou kůrku a střídku na vyšší úroveň.
Objevte celý chuťový a aromatický profil ve vizualizacích chuťových profilů v naší virtuální kváskové knihovně.
Dnes Vitus pokračuje ve své cestě – už ne jako křehký kvásek, který potřebuje pomoc přežít, ale jako „kvásek přátelství“, který v rámci společnosti Puratos používáme k tomu, aby lidé skrze fermentaci objevovali radost z pečení a vzájemného propojení. Je připomínkou toho, že chléb není jen jídlo – je to příběh, komunita a v případě Vituse i živé umělecké dílo.
O Institutu kvasů
Puratos Sourdough Institute, domov Knihovny kvasů, je jedinou organizací na světě, která se věnuje uchovávání kultur přirozené fermentace. Pod vedením Karla De Smedta chrání knihovna více než 150 kvásků z celého světa – každý z nich je jedinečným vyjádřením svého původu a tradice.
Cesta Vituse pokračuje…
Od fermentace k výtvarnému umění, od stránek knih, až po pece pekařů po celém světě – Vitus dál inspiruje.
Sledujte další kapitolu Vitusovy cesty… již brzy.