9 čvc 2020
Rye bread has a unique position across the world. While it remains a loved staple in some regions like the Nordics, it is still relatively unknown in others. Cherished for its longer shelf life, fiber-packed properties and more, rye bread offers new opportunities to bakers. Learn about the benefits it can bring to your customers' health and lifestyles – as gut-supporting baked goods grow in demand.
V posledních několika letech se objevilo mnoho kontroverzí ohledně oxidu titaničitého (TiO2), přirozeně se vyskytujícího oxidu titanu, získávaného z minerálů. Má široké možnosti použití zahrnující barvy, opalovací krémy, farmaceutické a hygienické výrobky. Díky své barvě a krycím vlastnostem je oxid titaničitý široce používán v potravinářském průmyslu jako přídatná látka (E171). Poskytuje zářivě bílý odstín potravinám, jako jsou cukrovinky, polevy, cukrářské ozdoby, bílé omáčky a další.
V posledních letech proběhly diskuse o bezpečnosti tohoto aditiva. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) posuzoval oxid titaničitý již v roce 2016. Byly však zjištěny nesrovnalosti a nedostatky v datech. Výsledky šetření v té době zdůraznily potřebu dalších důkazů. Byla provedena řada vědeckých výzkumů, aby se vyplnily mezery v získaných údajích, čímž bylo dosaženo lepšího porozumění nanočástic oxidu titaničitého a jejich interakci s živými buňkami. Poprvé byly použity pokyny EFSA o nanotechnologiích při posuzování bezpečnosti potravinářských přídatných látek.
V návaznosti na tento nový důkaz dospěl úřad EFSA v květnu 2021 k závěru, že E171 již nelze považovat za bezpečné, pokud je používáno jako potravinářské aditivum. Po perorálním požití je absorpce částic TiO2 nízká, ty se ale mohou hromadit v těle a dlouhodobě poškozovat naše zdraví. EFSA tedy nemůže stanovit bezpečnou úroveň pro denní příjem oxidu titaničitého jako potravinářské přídatné látky. Tento objev může představovat řadu problémů pro potravinářské společnosti, velké i malé. . Je tedy potřeba odstranit tuto složku z výrobků, aniž by byla ohrožena chuť, textura a vzhled produktů.
Bezpečnost spotřebitelů je pro Puratos prvořadá. Vývoj diskuse na toto téma proto pečlivě sledujeme.
Odstranění TiO2 je zřídka přímočarý proces: když je toto aditivum vyřazeno ze seznamu ingrediencí, mohou být ohroženy funkce, celkový vzhled výrobku, ale i náklady na výrobu. Poslední roky pracujeme na vývoji řešení bez TiO2 a to bez kompromisů v chuti nebo textuře. Naše práce se vyplatila a dnes můžeme hrdě prohlásit, že byla vyvinuta řada řešení pro produkty, jako jsou krémové náplně a dekorace (glazury, polevy, čokoládové polevy). Jsme schopni nabídnout řešení bez obsahu TiO2, která přináší finálním výrobkům přirozeně lákavý vzhled bez vlivu na funkčnost. A protože víme, že cenová konkurenceschopnost je pro vás důležitá, naše řešení také minimalizují dopad na náklady.
Rye is appreciated for its high fiber content, which supports digestion and helps prevent constipation. It’s also lower in gluten and loaded with B vitamins, providing more nutritional value than standard white and wheat breads. But its nutritional benefits are not all.
Research from Sweden’s Lund University notes it aids in managing appetite and blood sugar. Studies found that rye breads, especially those with whole grain and sourdough, significantly reduced hunger and helped maintain stable blood sugar levels. In fact, participants felt fuller longer after eating rye bread than after consuming wheat, making rye a potential ally in managing both weight and blood sugar – a growing consumer concern you can address by offering this bread variety.
With an extended shelf life and high nutritional value, it meets growing consumer demand for fiber-rich, nutritious options – and contributes to sustainability goals. By offering rye, you provide a wholesome, distinct choice that adds variety and aligns with health-focused trends.
Are you thinking about offering rye bread at your bakery business? Puratos can support you on this journey.
Did you know that Puratos is working on expanding our range with more products, including rye sourdough, which is made from ingredients sourced through regenerative agricultural practices? Learn more about it here.