Pečení bez titanové běloby: bez obav díky řešením od Puratos

9 čvc 2020

Produkty
Výživa

Rye bread has a unique position across the world. While it remains a loved staple in some regions like the Nordics, it is still relatively unknown in others. Cherished for its longer shelf life, fiber-packed properties and more, rye bread offers new opportunities to bakers. Learn about the benefits it can bring to your customers' health and lifestyles – as gut-supporting baked goods grow in demand.

Why is rye bread popular in northern Europe?

V posledních několika letech se objevilo mnoho kontroverzí ohledně oxidu titaničitého (TiO2), přirozeně se vyskytujícího oxidu titanu, získávaného z minerálů. Má široké možnosti použití zahrnující barvy, opalovací krémy, farmaceutické a hygienické výrobky. Díky své barvě a krycím vlastnostem je oxid titaničitý široce používán v potravinářském průmyslu jako přídatná látka (E171). Poskytuje zářivě bílý odstín potravinám, jako jsou cukrovinky, polevy, cukrářské ozdoby, bílé omáčky a další.

Zkoumání TiO2

V posledních letech proběhly diskuse o bezpečnosti tohoto aditiva. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) posuzoval oxid titaničitý již v roce 2016. Byly však zjištěny nesrovnalosti a nedostatky v datech. Výsledky šetření v té době zdůraznily potřebu dalších důkazů. Byla provedena řada vědeckých výzkumů, aby se vyplnily mezery v získaných údajích, čímž bylo dosaženo lepšího porozumění nanočástic oxidu titaničitého a jejich interakci s živými buňkami. Poprvé byly použity pokyny EFSA o nanotechnologiích při posuzování bezpečnosti potravinářských přídatných látek.

V návaznosti na tento nový důkaz dospěl úřad EFSA v květnu 2021 k závěru, že E171 již nelze považovat za bezpečné, pokud je používáno jako potravinářské aditivum. Po perorálním požití je absorpce částic TiO2 nízká, ty se ale mohou hromadit v těle a dlouhodobě poškozovat naše zdraví. EFSA tedy nemůže stanovit bezpečnou úroveň pro denní příjem oxidu titaničitého jako potravinářské přídatné látky. Tento objev může představovat řadu problémů pro potravinářské společnosti, velké i malé. . Je tedy potřeba odstranit tuto složku z výrobků, aniž by byla ohrožena chuť, textura a vzhled produktů.

Řešení bez oxidu titaničitého (E171): Maximalizujte výkon a minimalizujte dopad na náklady

Bezpečnost spotřebitelů je pro Puratos prvořadá. Vývoj diskuse na toto téma proto pečlivě sledujeme.

Odstranění TiO2 je zřídka přímočarý proces: když je toto aditivum vyřazeno ze seznamu ingrediencí, mohou být ohroženy funkce, celkový vzhled výrobku, ale i náklady na výrobu. Poslední roky pracujeme na vývoji řešení bez TiO2 a to bez kompromisů v chuti nebo textuře. Naše práce se vyplatila a dnes můžeme hrdě prohlásit, že byla vyvinuta řada řešení pro produkty, jako jsou krémové náplně a dekorace (glazury, polevy, čokoládové polevy). Jsme schopni nabídnout řešení bez obsahu TiO2, která přináší finálním výrobkům přirozeně lákavý vzhled bez vlivu na funkčnost. A protože víme, že cenová konkurenceschopnost je pro vás důležitá, naše řešení také minimalizují dopad na náklady.

What are the varieties of rye bread?

What are the health benefits of rye bread?

Rye is appreciated for its high fiber content, which supports digestion and helps prevent constipation. It’s also lower in gluten and loaded with B vitamins, providing more nutritional value than standard white and wheat breads. But its nutritional benefits are not all.

Research from Sweden’s Lund University notes it aids in managing appetite and blood sugar. Studies found that rye breads, especially those with whole grain and sourdough, significantly reduced hunger and helped maintain stable blood sugar levels. In fact, participants felt fuller longer after eating rye bread than after consuming wheat, making rye a potential ally in managing both weight and blood sugar – a growing consumer concern you can address by offering this bread variety.

Longer shelf life reduces waste for bakeries or bakery chains

How can rye bread add value to your product lineup?

With an extended shelf life and high nutritional value, it meets growing consumer demand for fiber-rich, nutritious options – and contributes to sustainability goals. By offering rye, you provide a wholesome, distinct choice that adds variety and aligns with health-focused trends.

What ingredients can elevate your rye bread selection?

Are you thinking about offering rye bread at your bakery business? Puratos can support you on this journey.

Did you know that Puratos is working on expanding our range with more products, including rye sourdough, which is made from ingredients sourced through regenerative agricultural practices? Learn more about it here

Produkty bez TiO2
Whippak
Luxusní slazená rostlinná šlehačka s neutrálním chuťovým profilem a velmi krémovou konzistencí
Carat Decorcrem White
Měkká bílá cukrářská poleva
Belcolade Selection Extra Blanc Cacao-Trace
Pravá belgická čokoláda - extra bílá bez pomoci umělých barviv. V chuti naleznete máslové tóny a obsahuje 34 % kakaa
Cryst-O-Fil Blanc
Inspirativní náplň s obsahem pravé bílé belgické čokolády
Carat Coverflex Pink
Růžová elastická cukrářská poleva. Rostlinného původu, zcela bez umělých aromat a barviv.
Carat Coverlux White
Tvrdá bílá cukrářská poleva
Puracrem 2.0 Vanilla Flavoured
Hotový pudinkový základ s chutí vanilky, který lze rovnou použít jako náplň do koláčů, stejně tak i do studených zákusků a dortů
Suesser Schnee S 40
Nevlhnoucí dekorační moučkový cukr určený k posypu pekařských a cukrářských výrobků
Belcolade Selection Amber Douceur Cacao-Trace
Pravá bílá belgická čokoláda s příchutí slaného karamelu
Silk Cremfil 2.0 Toffee
Hotový pudinkový základ s příchutí toffee, který lze rovnou použít jako náplň do koláčů, stejně tak i do studených zákusků a dortů
Silk Cremfil 2.0 Vanilla Flavoured
Hotový pudinkový základ s příchutí vanilky, který lze rovnou použít jako náplň do koláčů, stejně tak i do studených zákusků a dortů
Belcolade Shavings Blanc
Hobliny z pravé belgické bílé čokolády
Carat Coverlux Amber
Tvrdá karamelová cukrářská poleva
Belcolade Selection Amber Cacao-Trace
Pravá bílá belgická čokoláda s příchutí karamelu
Carat Decorcrem Amber
Měkká karamelová cukrářská poleva
Deli Citron
Extra jemný krém s citrónovou příchutí
Montamix
Slazená rostlinná šlehačka s jemným vanilkovým aroma a lehkou a svěží konzistencí
Deli Orange RSPO SG
Extra jemný krém s pomerančovou příchutí
Deli Quark 2.0 RSPO SG
Termostabilní tvarohová náplň, kterou lze libovolně míchat s tvarohem nebo šlehačkou a použít na studeno i za tepla.
Creme Finese
Instantní vailkový krém pro přípravu za studena.
Deli Caramel
Extra jemný krém s karamelovou příchutí
Cremfil Salted Caramel RSPO SG
Hotový pudinkový krém s příchutí slaného karamelu, který lze rovnou použít jako náplň do koláčů, stejně tak i do studených zákusků a dortů
Purajogo 2.0
Termostabilní jogurtová náplň, kterou lze použít na studeno i za tepla.
Puratop Fudge White
Klasická bílá fondánová poleva na věnečky, odolná vůči vlhkosti
Cremyco
Práškový vanilkový krém, který stačí smíchat s vodou
Suesser Schnee BIO
Nevlhnoucí dekorační BIO moučkový cukr určený k posypu pekařských a cukrářských výrobků
Belcolade Selection Blanc BIO 34%
Belcolade Selection Blanc BIO 34% je pravá belgická bílá čokoláda v BIO kvalitě
Suesser Schnee
Nevlhnoucí dekorační moučkový cukr určený k posypu pekařských a cukrářských výrobků
Coldfil 2.0 Vanilla Flavoured
Velice jemný pudinkový základ pro použití za studena, jako náplň do koblih a do cukrářských výrobků.
Suesse Glasur
Klasická cukrová poleva v práškové podobě určená pro pekařskou výrobu
Ovablanca
Ovablanca je kompletní suchá cukrářská směs pro výrobu sněhového pečiva.
Cheesy CZ
Sypký termostabilní stabilizátor tvarohu určený pro pekařskou výrobu.
Cuisipak
Rostliná smetana pro přípravu polévek, omáček a salátových dresingů
Decofondant
Bílá modelovací a potahová hmota pro snadné dekorování
Silk Cremfil 2.0 Advocat
Hotový pudinkový základ s příchutí vaječného koňaku (advocat), který lze rovnou použít jako náplň do koláčů, stejně tak i do studených zákusků a dortů
Cremfil Classic Vanilla Flavoured NOTiO2 NAF
Hotový vanilinový pudinkový základ, který lze rovnou použít jako náplň do koláčů, stejně tak i do studených zákusků a dortů. Bez umělých aromat.
Puracrem 2.0 Choconut
Hotový pudinkový základ s chutí čokolády a lískových oříšků, který lze rovnou použít jako náplň do koláčů, stejně tak i do studených zákusků a dortů
Belcolade Selection Blanc
Pravá belgická čokoláda - objevte jedinečnou smetanovou chuť bílé čokolády
Festipak
Neslazená rostlinná šlehačka pro všestranné užití