Pečení bez titanové běloby: bez obav díky řešením od Puratos

2 zář 2021

Produkty
Výživa

V posledních několika letech se objevilo mnoho kontroverzí ohledně oxidu titaničitého (TiO2), přirozeně se vyskytujícího oxidu titanu, získávaného z minerálů. Má široké možnosti použití zahrnující barvy, opalovací krémy, farmaceutické a hygienické výrobky. Díky své barvě a krycím vlastnostem je oxid titaničitý široce používán v potravinářském průmyslu jako přídatná látka (E171). Poskytuje zářivě bílý odstín potravinám, jako jsou cukrovinky, polevy, cukrářské ozdoby, bílé omáčky a další.

Zkoumání TiO2

V posledních letech proběhly diskuse o bezpečnosti tohoto aditiva. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) posuzoval oxid titaničitý již v roce 2016. Byly však zjištěny nesrovnalosti a nedostatky v datech. Výsledky šetření v té době zdůraznily potřebu dalších důkazů. Byla provedena řada vědeckých výzkumů, aby se vyplnily mezery v získaných údajích, čímž bylo dosaženo lepšího porozumění nanočástic oxidu titaničitého a jejich interakci s živými buňkami. Poprvé byly použity pokyny EFSA o nanotechnologiích při posuzování bezpečnosti potravinářských přídatných látek.

V návaznosti na tento nový důkaz dospěl úřad EFSA v květnu 2021 k závěru, že E171 již nelze považovat za bezpečné, pokud je používáno jako potravinářské aditivum. Po perorálním požití je absorpce částic TiO2 nízká, ty se ale mohou hromadit v těle a dlouhodobě poškozovat naše zdraví. EFSA tedy nemůže stanovit bezpečnou úroveň pro denní příjem oxidu titaničitého jako potravinářské přídatné látky. Tento objev může představovat řadu problémů pro potravinářské společnosti, velké i malé. . Je tedy potřeba odstranit tuto složku z výrobků, aniž by byla ohrožena chuť, textura a vzhled produktů.

Řešení bez oxidu titaničitého (E171): Maximalizujte výkon a minimalizujte dopad na náklady

Bezpečnost spotřebitelů je pro Puratos prvořadá. Vývoj diskuse na toto téma proto pečlivě sledujeme.

Odstranění TiO2 je zřídka přímočarý proces: když je toto aditivum vyřazeno ze seznamu ingrediencí, mohou být ohroženy funkce, celkový vzhled výrobku, ale i náklady na výrobu. Poslední roky pracujeme na vývoji řešení bez TiO2 a to bez kompromisů v chuti nebo textuře. Naše práce se vyplatila a dnes můžeme hrdě prohlásit, že byla vyvinuta řada řešení pro produkty, jako jsou krémové náplně a dekorace (glazury, polevy, čokoládové polevy). Jsme schopni nabídnout řešení bez obsahu TiO2, která přináší finálním výrobkům přirozeně lákavý vzhled bez vlivu na funkčnost. A protože víme, že cenová konkurenceschopnost je pro vás důležitá, naše řešení také minimalizují dopad na náklady.

Prozkoumejte

Produkty bez TiO2

Cremfil Salted Caramel RSPO SG

Cremfil Salted Caramel RSPO SG

Hotový pudinkový krém s příchutí slaného karamelu, který lze rovnou použít jako náplň do koláčů, stejně tak i do studených zákusků a dortů

Carat Coverlux Amber

Carat Coverlux Amber

Tvrdá karamelová cukrářská poleva

Carat Decorcrem Amber

Carat Decorcrem Amber

Měkká karamelová cukrářská poleva

Suesser Schnee BIO

Suesser Schnee BIO

Nevlhnoucí dekorační BIO moučkový cukr určený k posypu pekařských a cukrářských výrobků