Kvas Vitus od Puratos představen jako hlavní kvásek nové pekárny v Louvru

2 čvc 2025

Saint-Vith, Belgie / Paříž, Francie — S radostí oznamujeme, že náš historický kvas Vitus byl vybrán jako hlavní kvásek pro nově otevřenou pekárnu La Boulangerie du Louvre v Paříži.

Tato pekárna je první plně funkční řemeslnou pekárnou na světě, která má vlastní výrobní prostor uvnitř významného uměleckého muzea. Každodenně zde budou pod ikonickou skleněnou pyramidou Louvru nabízeny řemeslné chleby vyrobené právě s pomocí kvásku Vitus.

Vitus, který je ve vlastnictví společnosti Puratos, není součástí našeho komerčního sortimentu kvasů, ale patří mezi nejcennější kulturní kvásky uchovávané v Knihovně kvasů, která je součástí Puratos Sourdough Institute. Pro tuto spolupráci byl vybrán proto, že jeho příběh, symbolika a řemeslný duch odrážejí hodnoty pekárny, kterou je nyní součástí.

Správce Knihovny a „kváskový knihovník“ Karl De Smedt oficiálně předal kvásek Vitus pařížským pekařům Pascalu Rigovi a Arnaudu Chevalierovi během slavnostního ceremoniálu 11. června.

Vitus: kulturní dědictví s mezinárodním uznáním

Kvásek Vitus byl uložen do Knihovny kvasů v roce 2017 německou novinářkou a propagátorkou kvásků Martinou Goernemann za účelem jeho obnovení a oživení. Pod odbornou péčí Karla De Smedta byl kvásek znovu oživen a pojmenován Vitus – jako symbol jeho znovuzrození a vytrvalého ducha.

Vitus je příběhem znovuzrození a odolnosti – Putoval z našeho archivu na stránky knihy, byl zvěčněn v umění a nyní začíná novou kapitolu v Louvru.

Karl De Smedt - Sourdough Librarian

Kvásek Vitus si získal mezinárodní uznání poté, co se objevil v knize Martiny Goernemann „Sourdough: Four Days to Happiness“, která zachycuje její cestu s Vitusem napříč Evropou a Spojenými státy.

Tato cesta zároveň inspirovala umělce Johna Whalleye, který vytvořil obraz „Chléb života“ (Bread of Life) – namalovaný tradiční vlámskou technikou vaječné tempery a je považován za první obraz v dějinách věnovaný kvásku.

Vitus již dlouho slouží jako „kvásek přátelství“ v rámci společnosti Puratos – sdílený ve vybraných vzdělávacích a kulturních kontextech s cílem podporovat spojení mezi lidmi prostřednictvím fermentace.

V pekárně Boulangerie du Louvre tuto roli naplní tím, že propojí řemeslné umění a kulturní dědictví v prostředí, kde se každodenní výživa setkává s nadčasovým uměním.

Denně pečený pod pyramidou

La Boulangerie du Louvre, která se nachází pod ikonickou skleněnou pyramidou v Louvre, je provozována společností Musiam Paris, odborníky na gastronomii v kulturních institucích, a vznikla ve spolupráci s renomovanými řemeslnými pekaři Pascalem Rigem a Arnaudem Chevalierem.

Vitus bude v srdci chleba Pain du Louvre a mnoha dalších výrobků, které budou nabízeny jak v samotné pekárně, tak i v sousedním Café Pyramide.

Díky svému charakteristickému aromatickému profilu s tóny hroznů a medu a jemnou kyselostí – je Vitus ideální pro výrobu řemeslného chleba, který vyžaduje komplexní rozvoj chuti.

Toto použití ukazuje rostoucí poptávku po prémiových fermentovaných produktech v kulturních prostorách a představuje nové využití tradičních kváskových kultur v prestižních prostředích.

O knihovně kvasů a Sourdough Institute

Založená v roce 2013 a sídlící v belgickém St. Vith, je naše Knihovna kvasů jediným zařízením na světě, které se věnuje uchovávání přírodních kváskových kultur. Uchovává více než 150 kvásků z více než 25 zemí, všechny pečlivě chráněné pro účely výzkumu, dokumentace a vzdělávání – nikoli pro komerční využití.

Vitus je výjimkou: jako kvásek vlastněný společností Puratos může být sdílen jen ve výjimečných případech, které odrážejí poslání knihovny – například v Boulangerie du Louvre, kde se setkávají řemeslo a kultura.

Pod vedením Karla De Smedta, prvního a jediného „kváskového knihovníka“ na světě, funguje knihovna v rámci Puratos Sourdough Institute, který stojí v čele globálních iniciativ v oblasti výzkumu fermentace, vzdělávání řemeslných pekařů a uchovávání kulturního dědictví – a tím zajišťuje, že odkaz kvásku bude zachován i pro budoucí generace.

O Puratos

Puratos je mezinárodní skupina, která nabízí kompletní sortiment inovativních potravinářských surovin a služeb pro pekařský, cukrářský a čokoládový sektor. Obsluhujeme řemeslné výrobce, maloobchodníky, průmyslové podniky i gastronomické společnosti ve více než 100 zemích světa.

Naše centrála se nachází v Belgii, kde byla společnost založena v roce 1919.

V Puratos věříme, že jídlo má mimořádnou roli v našich životech. Tuto odpovědnost nebereme na lehkou váhu. Proto se snažíme pomáhat našim zákazníkům uspět v jejich podnikání – tím, že přetváříme technologie a zkušenosti získané z potravinářských kultur po celém světě na nové příležitosti.

Společně posouváme planetu vpřed – vytvářením inovativních potravinových řešení pro zdraví a pohodu lidí po celém světě.