17 čvn 2025
Puratos s hrdostí oznamuje svou oficiální podporu iniciativy Sustainable Wheat Initiative Europe (SWIE), který byl představen 5. června 2025 v Utrechtu pod vedením Asociace průmyslových pekařů (AIBI). Tato iniciativa si klade za cíl urychlit přechod k udržitelnému zemědělství, přičemž prvním cílem je snížit emise CO₂ ekvivalentu z pšenice a pšeničné mouky v Evropě o 30 % do roku 2030 ve srovnání s úrovní z roku 2022, a to v souladu s nejnovějšími poznatky klimatické vědy.
Jelikož 80 % uhlíkové stopy pšenice vzniká na úrovni zemědělství, Puratos se připojuje ke sjednocené koalici předních evropských průmyslových pekařských společností s cílem urychlit přechod na nízkouhlíkovou pšenici a mouku. Tento závazek představuje významný milník na naší dlouhodobé cestě k udržitelnosti a jasný signál našeho odhodlání pomoci vybudovat budoucnosti odolný potravinový systém, prostřednictvím hlubší spolupráce napříč celým řetězcem potravinářského průmyslu.
Evropský pekařský sektor spotřebuje přibližně 25 milionů tun pšenice ročně, což vede k odhadovaným 12,5 milionům tun emisí CO₂ – většina z toho vzniká na zemědělské úrovni.
Manifest SWIE stanovuje odvážný cíl: snížit emise z pšenice a pšeničné mouky o 30 % do roku 2030 ve srovnání s úrovní z roku 2022. Tento cíl je v souladu s nejnovějšími poznatky klimatické vědy a je součástí naší společné cesty k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Toho má být dosaženo postupným přechodem od konvenční pšenice k udržitelnější pšenici, pěstované pomocí šetrnějších zemědělských postupů, jako je regenerativní zemědělství, které přináší o 30 % nižší uhlíkovou stopu na kilogram.
Tento přechod podporuje zdravější půdu, odolnější zemědělské komunity a udržitelnější chléb na našich stolech. Tato ambice je plně v souladu s naším závazkem vůči iniciativě Science-Based Targets (SBTi), v rámci které jsme se zavázali stanovit ověřené, vědecky podložené cíle pro snižování emisí napříč celým naším řetězcem.
Během sympozia SWIE v Utrechtu náš generální ředitel Pierre Tossut zdůraznil zásadní potřebu dlouhodobého závazku, spolupráce napříč celým výrobním řetězcem a koordinovaného postupu k dosažení skutečně smysluplných výsledků v oblasti udržitelnosti.
V Puratos jsme hrdí na to, že podporujeme tento manifest – nejen jeho podpisem, ale i aktivním zapojením všech aktérů napříč celým řetězcem a každodenními kroky k budování udržitelnějšího potravinového průmyslu.
Pierre Tossut - CEO v Puratos
Od roku 2022 jsme zahájili šest projektů ve čtyřech zemích, zaměřených na urychlení přechodu celého odvětví k regenerativnímu zemědělství. Úzce spolupracujeme s organizacemi, jako je Farm For Good, a se stávajícími dodavateli, například Grands Moulins de Paris/Vivescia a Südzucker Group. Tato partnerství pomáhají zemědělcům přejít na regenerativní postupy – snižují orbu, minimalizují používání syntetických vstupů a obnovují zdraví půdy, aby byla zajištěna dlouhodobá odolnost.
Naše oddanost k udržitelnému zemědělství není jen o správných postupech – jde o to nabízet zákazníkům produkty s přidanou hodnotou, které jsou lepší pro planetu i pro lidi. Tento závazek se odráží napříč celým sortimentem produktů Puratos, a zejména v našich ikonických kváscích Sapore, které jsou vyráběny z celozrnné pšenice pěstované pomocí regenerativních metod v Belgii, Velké Británii a Austrálii.
Manifest SWIE není jen prohlášením – je to mapa postupu a koalice pro změnu, která spojuje více než 30 společností napříč pekařským řetězcem, jež se zavázaly urychlit přechod k udržitelnějšímu získávání pšenice. Manifest vyzývá k:
V Puratos věříme, že spolupráce napříč celým řetězcem – od půdy až po regál – vytváří skutečnou hodnotu jak pro naše zákazníky, tak pro jejich spotřebitele. Pomáháme vám naplňovat rostoucí očekávání a zájem v oblasti udržitelnosti, transparentnosti a kvality.