Unikátní kolekce přírodních kvasů, které poskytují řadu chutí

V roce 2013 jsme založili naši Knihovnu kvasů Puratos v Centru pro chuť chleba v belgickém Saint-Vith. Shromažďuje autentickou sbírku kvasů (různých chutí) z celého světa. Naše iniciativa tak nabízí pekařům a spotřebitelům celého světa zdroj pravého dědictví .

Našim cílem je ochránit rozmanitost kvasů a know-how jejich použití v pekařství.

Puratos Sourdough Library
Sourdough Library Belgium

Z thoto důvodu jsme se v Puratos rozhodli vytvořit knihovnu věnovanou uchování a propagaci kvasů z celého světa. Takto můžeme zajistit přežití různorodosti kmenů kvasinek pro budoucí generace. Knihovna začala se 43 kvásky a nyní se jejich počet téměř zdvojnásobil na 84!  Každý rok se zaměřujeme na kvasy z jedné země, či přímo specifického regionu a sbíráme co možná nejvíce různých kvasů. Náš partner, profesor Marco Gobbetti, analyzuje jejich složení mikroorganismů v jeho laboratoři.

Do této chvíle bylo zapsáno více než 700 kmenů divokých kvasinek a na 1500 bakterií mléčného kvašení. 

Knihovna je neziskovou iniciativou. Je to způsob přispění společnosti Puratos  do úžasného světa přírodních kvasů a fermentační technologie a zároveň zajišťujeme pekařům ochranu pro jejich kvásky. Také nám pomáhá zlepšovat se v naší práci dík studiu jejich složení.

Co je přírodní kvas?

Kvas je přírodní prostředek, který se používá při výrobě chleba, který fermentuje a způsobuje jeho kynutí. Skládá se z mouky, vody, mikroorganismů, bakterií mléčného kvašení a kvasinek, které se přirozeně vyskytují v základních ingrediencích. Chuť kvasu závisí na mikroorganismech a jejich spojení a může se velmi lišit. Existuje ohromné množství různých kvasů a každý dává chlebu jinou příchuť.

Chcete se dozvědět více o kvasu? Zjistěte více na naší stránce Kvasy a zápary